9/13/12

"Lepo vreme danas" i ostale beskrajne priče

Ok, upoznali ste se sa Francuzima i naučili kako da se pozdravite. A o čemu ćete da pričate? Postoji nekoliko tema o kojima možete pričati bilo kad sa bilo kim, i još da vas smatraju zanimljivim.

Jedna od neiscrpnih tema o kojoj možete danonoćno pričati je svakako - vreme. Koliko god sam ranije verovala da su razgovori tipa "lepo vreme danas" rezervisani za Britance (nisam više ni sigurna zašto baš oni, no nije ni bitno), toliko sam se uverila da Francuzi o vremenskim prilikama mogu da naklapaju u nedogled:
"Lepo vreme danas."
"Jeste, divno, sunčano, baš je prijatno."
"Izgleda da će sutra biti malo hladnije."
"Pa da, najavili su na vremenskoj prognozi."
"A prošle nedelje, jesi skontao kako je padala kiša!"
"Daaa, početkom nedelje su počeli da se navlače neki oblaci, pretpostavio sam da će pasti."
"Tako je i prošle godine u ovo vreme bilo."
"Da, sećam se."
Ili:
"Ove zime je neobično hladno ovde u Provansi."
"Jeste, nije baš uobičajeno da zima tako dugo traje, već dve sedmice je temperatura ispod nule."
"Kažu da će ove godine čak i pasti sneg."
"Au, kao onomad pre 25 godina..."
I tome slično, varijanti ima bezbroj.

Zatim, nećete pogrešiti ako pokrenete priču o - hrani. Šta je dobro rodilo, a šta nije, koje je voće i povrće u sezoni, da li kupujete organski uzgajane namirnice, razmena recepata, sve dolazi u obzir. Ako ste imali prilike da posetite neke restorane, možete izneti svoje mišljenje. Odličan potez je da pričate o nacionalnoj kuhinji svoje zemlje, to će ih sigurno zanimati. I stvarno je zanimljivo čuti poređenja sa francuskom kuhinjom, naučiti nešto o lokalnim začinima i tipičnim jelima nekog regiona. Znači, o hrani uvek i u svako doba.

I naravno, meni "omiljena" tema - stanje na putevima i saobraćajne gužve. Nema sa kim ne možete beskonačno dugo razglabati o jutarnjim gužvama na putevima, o tome kako mora ranije da se krene na posao ne bi li se gužve izbegle itd. Onda, kad vam jezik utrne, prebacite se na popodnevne, odnosno večernje gužve koje su aktuelne nakon posla, znači možete se lepo žaliti kako stižete kući kasnije jer na toj i toj raskrsnici uvek bude previše automobila i slično. Pa onda gužve u vreme godišnjih odmora koje odstupaju od pravila "običnih" gužvi, kada je sve zakrčeno non-stop. Na osnovu ličnog iskustva odgovorno tvrdim da se o ovome može pričati iznova i iznova, koliko god vam drago, sagovornik će uvek rado prihvatiti da i sam prokomentariše kako su gužve la folie (isto kao i birokratija). Još jedna varijanta "saobraćajnog ćaskanja" se odnosi na francusku železnicu i kašnjenje vozova, što je poprilično česta pojava, tako da uvek možete tu i tamo pljunuti po ovom ili onom vozu koji je kasnio/pomeren/otkazan, pa ste i vi zakasnili tamo kuda ste pošli.

Međutim, postoje stvari o kojima Francuzi baš i ne vole da razgovaraju, što je takođe korisno znati. Najpre, zdravlje i zdravstvene tegobe. Za razliku od nas Srba, kojima je prosto uživancija da se stalno žalimo na ovu ili onu bolest ili smetnju i koji sto više kukamo, to smo srećniji, Francuzi ne smatraju primerenim da se o ovome priča. Jedno kulturno "Kako ste?", isto tako kulturan odgovor "Hvala na pitanju, dobro", i to je to. Nema potrebe da se ide u detalje i nikakva kuknjava nema prođu.

Dalje, nije primereno pričati o platama i novcu. Nekulturno je nekog pitati kolika mu je plata, koliko je platio nova kola ili kuću. Ako baaaš želite da saznate nešto od toga, možete se interesovati na manje direktan način : "Baš vam je lep auto. Koliko u današnje vreme košta neki auto ovog tipa?" 

Kada sa nekim niste bliski, nije primereno ni raspitivati se o njegovom političkom opredeljenju. Sa osobama sa kojima ste bliskiji ovo može, ali ne mora da bude slučaj. Šanse su svakako manje da dovedete sebe u neprijatnu situaciju ako lansirate po neku kritiku na račun sadašnjeg predsednika (pritom ne mislim na sadašnjeg sadašnjeg, nego na bilo kog sadašnjeg u datom momentu), ali u svakom slučaju treba biti oprezan i znati proceniti ko je otprilike na čijoj "strani".

To bi otprilike bile neke osnovne smernice za ćaskanje sa Francuzima, a ja vas do sledećeg posta puno pozdravljam :)

5 comments:

 1. Fini ljudi, ja u Srbiji strahujem da pitam nekoga kako je jer se bojim da ću narednih pola sata provesti slušajući i zdravstvenom stanju sa sve snimcima i raznim dijagnozama na uvid :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, Psycho Cat i ja isto. Imam jednu babu koju kad god u prolazu da upitam kako je, zaglavim sa njom sat vremena slusajuci njeno razglabanje.O.o

   Delete
  2. Da, da, ne dao ti bog da pitaš nekog kako je, sledi detaljan izveštaj. Stvarno fini ljudi ovi Francuzi, sve više mi se sviđa narod. :D

   Delete
 2. Lepo je znati sve ove stvari kad jednog dana skoknem do Pariza

  ReplyDelete
 3. nice post *thx there's a google translate* :D

  anyway wanna follow each other? just let me know ;)

  xoxo
  www.jiglycious.com

  ReplyDelete