6/6/12

Francuski poljupci (opsesivni čistunci, preskočite post)

Pre nekoliko dana jedna drugarica mi je dala ideju za ovaj post (hvala, N!). Dakle, šta je važno znati kada stignete u Francusku i poželite (ili ste primorani) da se sa nekim upoznate? Kako se pozdraviti, naravno.

Francuzi se, generalno, pozdravljaju sa dva poljupca u obraz. Ovde bi bio kraj mog posta, da ne postoje tako brojni i ah, tako jednostavni za upamtiti-izuzeci.

Naime, kada se pozdravljaju sa poznanikom ili prijateljem, onda se Francuzi ljube u obraz kako sam i navela. Ponekad se dva muškarca mogu samo rukovati (ali ne uvek, i ne postoji nikakav način-bar ga ja do sada nisam otkrila-da se utvrdi kada se muški poznanici ljube, a kada rukuju). Isto tako, neki muškarac će i ženskoj osobi pri upoznavanju pružiti ruku, a drugi će je, pak, poljubiti. Žene se uvek pozdravljaju poljupcima. Stvar je drugačija, ali i mnogo jasnija, kada su u pitanju poslovni saradnici i formalna pozdravljanja-ruka ruci i svi zadovoljni.

Ukoliko se nađete na nekoj proslavi, porodičnom okupljanju ili bilo kakvom događaju koji broji mnogo ljudi, spremite se i za mnogo poljubaca. Vrlo često osoba koja poslednja stigne obrne krug i sa svima (!) se pozdravi kako, je l' te, priliči. Moja malenkost je ovo naučila prvog prvcatog dana fakulteta, kada je jedna koleginica krenula sa svima redom da se upoznaje i cmače. Pa druga... treća... Tada mi je kroz glavu prošlo samo: "Pobogu, nećemo valjda svakog dana ovako?!" Već sam računala koliko ranije treba stići na faks, kako bismo se svi ispozdravljali. Srećom, jako brzo smo oguglali (ne, ne o-google-ali) jedni na druge i prestali da se ljubakamo. Malo je bilo nategnuto posle raspusta, jer se kretalo ispočetka, no ni to nije dugo trajalo. Huh.

Ali, to nije sve. U zavisnosti od regiona, Francuzi se mogu umesto dva, pri pozdravljanju poljubiti tri, pa i četiri puta. Tako se, na primer, jedan moj poznanik koji živi u Parizu, pozdravlja sa četiri poljupca. Kad krene, nikad kraja. Čak posle tog četvrtog glava po inerciji kreće da namešta obraz za još. Poznajem i ljude iz okoline Avinjona koji se ljube tri puta, ali to mi nikada ne padne teško s obzirom na to da se mi Srbi tako pozdravljamo. Doduse samo sa rodbinom, ali da ne cepidlačim sada. U svakom slučaju, ako ne znate odakle je osoba sa kojom se pozdravljate, a sve i da znate, ne možete znati broj poljubaca baš u svakom regionu, pa čak i da znate sve to, i tu ima izuzetaka-vrlo često se može desiti da osobu ili "ispalite" za još jedan/nekoliko poljubaca, ili da to ona učini vama i da jedno od vas dvoje završi pozdrav sa facom "Kude li se denuo/la?"

Kada je geografija u pitanju, Francuzi se, opet u zavisnosti od toga u kom delu zemlje žive, razlikuju i po tome koji obraz prvo ljube ! Ne mogu vam navesti tačne podatke, ali u više navrata mi se desilo da krenem na jednu stranu, a osoba sa kojom se pozdravljam na drugu, što ume da dovede do nije-to-ništa-samo-ne-u-usta usiljenog osmeha i ponovnog pokušaja dok ne utrefite taj prokleti obraz. I onda komentari: "Kod nas je ovako", ili još gore: "Vidi se da si odatle". Moreee...

Svi propusti prilikom pozdravljanja, naravno, mogu biti oprošteni strancima, jer, budimo realni, ko sve ovo može popamtiti? Predlažem obilato korišćenje ove olakšice, bar u početku. Nevino-zbunjeni pogled, osmeh i blaži oblik distance-i na konju ste.

Za kraj vam postavljam klip o pozdravljanju u Francuskoj. Mislim da će ga i oni koji ne govore francuski razumeti :)


No comments:

Post a Comment